Khamis, 20 November 2014

Penyediaan White Stock

Penyediaan White Stok


   Assalamualaikum dan salam sejahtera... Hari ini saya akan menceritakan tentang penyediaan White  Stok. Antara bahan yang diperlukan untuk menyediakan stock ini seperti tulang ayam (bones), carrot, saderi, dan bawang besar. Selain itu juga memerlukan separuh air dalam pot untuk rebus bahan tersebut.


bahan-bahan untuk White Stock


Saya juga sertakan gambar white sock yang belum masak dan yang siap masak. White stocks ini mengambil masa dalam 30 minit untuk masak. Sementara stock ini masak saya berserta rakan-rakan yang lain pergi berehat di student center sambil menunggu stock kami masak.




White stock yang siap dimasak
  

Disini juga kami telah buat dua jenis sachet bag herba iaitu sejenis herba untuk masak sup. Bahan untuk sachet herbs ini seperti daun parsli. black paper, bunga cengkih, mix herb.


herbs

Selain  itu juga, Chef Yus telah menyediakan satu lagi jenis stok iaitu Brown Stok yang mengunakan bahan seperti daging, bawang, saderi, carrot, dan daun bawang. Sebelum brown stok ini dimasak, kite perlu perap kan daging dengan tomato puri atau tomato. Di bawah ini merupakan gambar untuk Brown stok. 



bahan untuk brown stok

ini sahaja daripada saya untuk minggu ini..Assalamualaikum, bye.....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan