Ahad, 25 Januari 2015

Penyediaan Sauces

Penyediaan Sauces

   Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog saya ini. Hari ini saya akan menceritakan tentang cara-cara pemyediaan sos yang betul. Saya menyediakan asas sos seperti black papper sauces, chicken supreme (mushroom) dan lemon parsley sauce. 

Masakan sos yang pertama adalah Black Papper Sauce

Black papper sauce

Bahan-bahan untuk membuat sos ini adalah seperti
-minyak
-chopped onion and garlic
-bay leaf
-mix herbs
-black papper
-air
-roux
-brown stock

Cara yang pertama dalam masakan ini adalah seperti biasa saya akan tumis bawang yang telah dihiris halus sehingga garing. Setelah itu, saya saya masukkan bay leaf dan sedikit mix herb. Seterusnya saya masukkan pula black papper dan roux yang telah dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali saya masukkan brown stok yang telah siap dimasak dan biarkan sos itu tadi masak dengan sempurna.


Mushroom sauce

Masakan kedua yang saya masak adalah Mushroom sauce 

Bahan-bahan untuk untuk membuat sos ini adalah seperti
-minyak
-chopped onion and garlic
-bay leaf
-mix herbs
-mushroom
-volute
-roux
-garam
-white papper

Mula-mula saya panaskan kuali untuk menumis bahan seperti chopped onion dan garlic serta bay leaf dan mix herbs. Tumis bahan tersebut hingga garing dan seterusnya tambahkan volute dan sedikit roux yang telah dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkan sos tersebut. Akhir sekali tambahkan sedikit mushroom dalam sos tersebut. Jangan lupa untuk menambahkan sedikit garam dan white papper sebagai perasa tambahan dalam masakan anda.

Sampai di sini sahaja aktiviti masakan saya bersama chef dalam kitchen ini. Saya juga akan selalu update blog saya ini pada masa akan datang. Assalammualaikum kepada pmbaca blog saya ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan